Dogodki

Slovensko panevropsko gibanje tudi letos organizira zaključni božično-novoletni sprejem, ki bo v četrtek, 6. decembra 2018, ob 17. uri v Kavarni Slamič (Kersnikova 1, 1000 Ljubljana).
VABILO NA SREČANJE Z GOSTOM IN BOŽIČNO – NOVOLETNI SPREJEM

Slovensko panevropsko gibanje tudi letos organizira zaključni božično-novoletni sprejem, ki bo v četrtek6. decembra 2018ob 17. uri v Kavarni Slamič (Kersnikova 1, 1000 Ljubljana).

Tokratni gost bo prof. dr. Andrew T. Wolff, direktor programa evropskih  študij na Dickinson College (ZDA). Spregovoril bo o odnosih med ZDA in Evropsko unijo v času ameriškega predsednika Donalda Trumpa ter izzivih, ki jih sodelovanje prinaša tako za prihodnost Evropske unije kot za ZDA. Dogodek bo povezoval Igor Kovač, raziskovalec na Institute for Security and Conflict Studies na George Washington University.

Združene države Amerike in Evropska unija so z izvolitvijo predsednika Donalda Trumpa začele pisati novo poglavje v zgodovini odnosov. Evropska unija je dobila jasen signal, da mora po več desetletjih pokroviteljstva ZDA na več področjih (predvsem varnostnem) začeti oblikovati in izvajati lastno politiko. Raziskava Eurobarometra je za leto 2018 pokazala, da so državljani kot ključen izziv izpostavili boj proti terorizmu (na drugem mestu je nezaposlenost med mladimi). Z drugimi besedami to pomeni, da si državljani EU v prvi vrsti želijo varnost. In ravno ta element igra pomembno vlogo pri stopnji zaupanja v delovanje evropskih institucij. To tematiko Slovensko panevropsko gibanje širše obravnava tudi v okviru projekta JOCICEF. Srečanje z gostom bo zato namenjeno razpravi o sodobnih varnostih vprašanjih in izzivih, ki zadevajo tako ZDA kot EU, ter o prihodnosti transatlantskih odnosov.

Pogovoru bo sledil tradicionalni panevropski božično-novoletni sprejem, kjer bo zbrane nagovoril predsednik Slovenskega panevropskega gibanja, dr. Laris Gaiser.

Program dogodka lahko najdete tukaj.

Za prijavo na dogodek se, prosimo, prijavite tukaj.


Vljudno vabljeni!